Marianne Rosell

Olja och akryl, foto, video, sömnad och tillverkar dockor

Kontakta Marianne: tel. 08 759 05 14
Föregående konstnärnästa

Uppvuxen i Ramsjö i norra Hälsingland. Flyttade till Lovön 1961. Har varit statsanställd i 32 år. Nu är Marianne pensionär med tid att odla alla sina fritidsintressen.

Hennes intressen är trädgården, blommor, fotografering, videofilmning, måla i olja och akryl. Sömnad av kläder och dockorna hon skapar, i olika material, är hennes egna figurer. På grund av en ohejdad skaparglädje och nyfikenhet att prova vad man kan tillverka och, se om det man har knåpat ihop, också väckt intresse hos andra, så har varje utställning givit henne inspiration och nya idéer till dockor, kläder och tomtar. Marianne har alltid tecknat, men började måla 1995. Hennes första utställning med tavlor var 1997 på Försvarets Radioanstalt.

Fotointresse:
Idag har hon alltid en kamera med sig. ”Har ni suttit i en trädgård och tittat på alla insekter, blommor i motljus, daggdroppar som hänger likt pärlor på bladen, alla former och färger? Gått i skogen och tittat på stubbar som börjar vittra sönder, där väder och vind har plockat fram mönster och figurer i stubben?” Ovan visar Marianne ett smakprov av ”Skogens egen skulptur i en mycket gammal stubbe”.

Utställningar:
Dex World Cup i Ljusdal, 1985-1986 (försäljning av maskot)
Marianne fick frågan; vill du visa dina dockor/figurer i ett större sammanhang? Det tyckte hon lät mycket spännande. Tidigare hade hon sålt dockor och skänkt till den kyrkliga syföreningen. Det blev en härlig tid av sprudlande idéer och slutprodukten blev ”Bandyhundar” (ca 25-50 cm höga). Efter mycket arbete hade hon en hund i varje bandylags klubbfärger, hållandes en bandyklubba, i trä, med sina framtassar. Försäljningen gick över förväntan.

”Hela Sverige ska leva” Stockholms central. 1987-1988
Hon fick också en inbjudan från arrangörernas ”Hela Sverige ska leva” om att vara med och visa sina ”Gubbar”, dock med ett förbehåll. Det var att skapa en figur som hade anknytning till Ramsjö i Hälsingland. Efter några dagars funderande, så kunde hon i sina tankar se den tilltänkta produkten. 1983 öppnade Boliden en guldgruva i Enåsen, Ramsjö, och därför kunde figuren inte bli något annat än en guldgrävare (60 cm hög). Klädd i svart slokhatt, storväst, och ryggsäck med en hacka av trä i handen.

Drottningholms julmarknad, från 1997 tom 2004.
1997 startade Drottningholms Slottsförvaltning en julmarknad och Marianne var en av hantverkarna som inbjöds med kravet, som även här var, att delta med eget hantverk. Det passade henne precis, hon stickade och sydde därför upp tomtar i olika storlekar och utseenden. Komponerade också ihop en glad tygdocka, med färgglatt rufsigt garnhår, klädd i matchande tyghatt. Dockan fick namnet ”Lyckotrollet”. Lycka, för Marianne, är att se barnens ögon glittra och inget kan inspirera henne mer till att skapa nya figurer.

Konstklubben FRA 1999-1998
Deltog med tavlor.

Mälaröarnas Konstring, från 1998-2005
Deltog med tavlor i olja, akryl och akvarell.